Xixi Wetland Estate / David Chipperfield

More Specs

Save this picture!

© Simon Menges

© Simon Menges

Text description provided by the architects. Xixi, a national wetland park located on the outskirts of Hangzhou, is a built landscape and an area of nature, which has been shaped by man for over a thousand years. The omnipresent relationship between landscape, architecture, and water is key to the atmosphere in Xixi. This atmosphere has been integrated into a new development of apartment buildings.

Save this picture!

© Simon Menges

© Simon Menges
Save this picture!

Master Plan

Master Plan
Save this picture!

© Simon Menges

© Simon Menges

The apartment buildings are surrounded by a water garden, which, as a reference to the wetland park, is a mostly wild landscape. In contrast to these green surroundings, the buildings appear as dark stone volumes embedded in the water garden. They are, as is typical for villages in Xixi, placed on a stone plinth that sits in the water.

Save this picture!

© Simon Menges

© Simon Menges
Save this picture!

Floor Plan

Floor Plan
Save this picture!

© Simon Menges

© Simon Menges

This plinth forms the base of a village group with various levels, walls, and balustrades creating a sequence of exterior spaces, which enable access to the buildings. The interiors are characterised by floating spaces. Room height windows allow for natural light and views over the water garden.

Save this picture!

© Simon Menges

© Simon Menges

Originally published on November 17, 2015

Project gallery

Project location

Address: Hangzhou, Zhejiang, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.