The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators

MVRDV, together with Studio Bouwhaven, have designed a new clubhouse for the Tennish Club IJburg in Amsterdam, The Netherlands.

 

The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators

The architect’s description

The design for a clubhouse for the Tennis Club IJburg in the east of Amsterdam is an attempt to minimise the use of valuable playing space by combining the clubhouse typology, a long low strip opened up to views of the courts on one side and the waters of the IJMeer on the other, with that of a sports tribune or grandstand, perfectly angled for centre-court viewing.

The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators

The roof of the club folds up to form this informal spectator platform, which can seat up to 200 people.

The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators

The club house is a long open volume with services on either side such as dressing rooms, a kitchen, storage and toilets.

The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators

The main space is multifunctional, so it can be used for the club’s many events.

The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators

The roof dips down towards the south side and is raised towards the north up to a height of seven metres, creating an informal tribune for the club.

The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators

The wide glass front to the north side allows extensive natural lighting and provides a view out over the waters of the IJ-lake.

The roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators
Photography by Daria Scagliola and Stijn BrakkeeThe roof of this tennis clubhouse dips down to create seating for spectators