IOMA, by Archstudio

IOMA, by Archstudio

PROJECT NAME          IOMA
PROJECT TYPES         Cultural
SIZE                                   3,000 sq. meters
LOCATION                      798 Art Zone
Jiuxianqiao Road
                                             Beijing , China
YEAR COMPLETED   2019
PROJECT STATUS      Built
PROJECT DESCRIPTION

IOMA is an art center situated at 798 Art Zone, Beijing, which is a transformation project. Based on the concept of "symbiosis", the design aimed to realize harmonious coexistence between the new and old, inside and outside, architecture and nature, as well as art and mankind. As approaching the project, ARCHSTUDIO reasonably utilized the original architectural space, and added extensions to the top floor and along the street, with a view to satisfying diverse future functional demands.

The design team firstly deconstructed and integrated functions of the overall space, and created some new communal areas such as restaurant, art store, multifunctional hall and leisure area other than the exhibition hall, so as to enable smooth transition from nature to public spaces and to exhibition area.

Besides, the designers reorganized the circulation routes within the entire space. The visiting route of the former exhibition space was conventional and monotonous, and visitors had to go back along the circulation route after appreciating exhibitions, which resulted in boring spatial experiences. Besides, up and down movement of visitors generated a sense of formality, which sometimes alienated them from the space. Considering those, the design team demolished and transformed parts of the original architectural space, and added staircases and elevators, thereby creating a loop-shaped route for visiting exhibitions. In addition, ARCHSTUDIO also designed two independent circulations leading to the terrace and the restaurant, which provide visitors with interesting experiences and let them feel like they are touring in a garden.

Through the above-mentioned strategies, an originally conventional art gallery which resembled an enclosed box was perfectly transformed into a natural, open, intimate and interaction-evoking multifunctional art center.

Project Credits: 
Project: IOMA
Architects: Archstudio. Han Wenqiang (chief designer)
Design firm: Cao Chong, Wen Chenhan, Huang Tao
Structural design: Zhang Fuhua
Electrical & plumbing design: Zheng Baowei, Cheng Guofeng
HVAC design: Yu Yan
Photography: Jin Weiqi, Wang Ning