Di Gregorio Associati surrounds rural Italian house with planted concrete pergolas

Overgrown concrete pergolas have been installed around Monticello, a brick house restored by Di Gregorio Associati Architetti in northern Italy.

Di Gregorio Associati Architetti has restored and extended the rural housesurrounded by vineyards, opening up its interiors to terraces surrounded by large concrete frames.

Di Gregorio Associati surrounds rural Italian house with planted concrete pergolas

Leaving the original house's structure largely intact, the architecture studio surrounded three sides of the house with a double ring of concrete trellises.

The inner area forms a glazed extension and the outer structure shields it from the sun, with plants growing down from the concrete frame.

Di Gregorio Associati surrounds rural Italian house with planted concrete pergolas

To the north and east, the living space opens out onto seating areas, again sheltered beneath the plants that grow on the concrete frames.

On the west side the plain brick facade of the original building has been retained and large windows introduced.

Di Gregorio Associati surrounds rural Italian house with planted concrete pergolas

"The interstitial space is located between the bricks of ancient manufacture and the new concrete frame," said the studio founder Francesco Di Gregorio.

"It ideally represents the intimate relations between past, present and future, which the house is constantly interrogating."

Di Gregorio Associati surrounds rural Italian house with planted concrete pergolas

Panoramic views of the surrounding countryside contrast with internal padded fabric panels that  line the walls of the existing brick structure.Related storyRural Italian residence combines traditional stone exterior with contemporary details

"The perimeter walls of the original volume have been upholstered with German fabric of different colours, alternating with Italian ceramics and quartzite from the nearby Val Taro River," said Di Gregorio.

Di Gregorio Associati surrounds rural Italian house with planted concrete pergolas

The ground floor of the existing building has been opened up to create a continuous living, kitchen and dining space, organised around a central core housing a staircase and bathroom and clad in European oak.

Steel and brass details have been used to divide different material finishes of the old and new building, with strips of the metals running along the edges where materials meet.

Di Gregorio Associati surrounds rural Italian house with planted concrete pergolas

On the upper level are the bedrooms and an additional bathroom space, which are also accessible via a second staircase at the western edge of the house.

Di Gregorio's previous projects have also involved the conversion of old rural structures. An apartment in Föhr completed with Karin Matz involved transforming the former hayloft of a farmhouse into a living space lined with spotty blue tiles.

Photography is by Hèlén Binet.


Project credits:

Architects: Di Gregorio Associati Architetti
Project: Francesco Di Gregorio
Design team: Umberto Marossa, Stefano Montanari, Anna Maria Luvoni
Structure: Paolo Sorba, A.I.Erre Engineering
Plants: Studio Nocera
Landscape: Alessandra Serri – Mamalab